Moje preparace




 

Tady je zkrácený postup mojí preparace. Než začnete preparovat, doporučuji si přečíst podrobnější článek od P Pelikána "Jak vypreparovat rybu".  

Rybí hlavu zbavím slizu tak že ji ponořím do roztoku octa s vlažnou vodou (0,1 l octa na 10 l vody). Hlavu nechávám v tomto roztoku 10-20 minut. Až se začne sliz na povrchu hlavy srážet a vytvoří bílý povlak, hlavu vyjmu a za použití kartáčku a proudu vody ji vyčistím. Proudem vody dokonale propláchnu i vnitřní část (čelisti), kde bývá slizu nejvíc. Pozor však na ponechání hlavy v roztoku delší dobu, než je uvedeno, protože ocet působí negativně na jemné tkáně ryby, zejména mezi ploutevními paprsky.

Po omytí hlavy vložím do mírně rozevřených čelistí dřevěný kolík a ponořím ji do vodního roztoku formalínu (0,2 l koncentrovaného formalínu na 10 l vody). Normálně se nedá sehnat náhražkou je líh, ale s tím nemám zkušenosti.

Za 10 dnů hlavu vyndám, zbavím ji svaloviny. Používám peán, nůž, kleště a nůžky. Jsou potřeba silnější a delší kleště na vylámání páteře z ryby, Hlavně nezapomeňte na oči a maso za nimi. POZOR povrch ryby nesmí při této preparaci vyschnout!!

Poté opět rybu vložím do  formalínu o stejné koncentraci asi na 20 dní. Potom rybu dám na den do čisté vody.

Nyní následuje dodatečné zbavení svaloviny a sušení. Ploutve a skřele dávám mezi folii a karton. Folii používám kvůli dobré kontrole tvaru ploutví. Používám folii, která je určená na psaní pro děti - dá se koupit v každá papírnictví. Správný směr ploutví zajistím kolíčky. K vyplnění používám místo sádry montážní pěnu, sádru používám pouze na oblast očí. Rybu postavím čelistmi dolů (na suché místo), vložím do ní dostatečně dlouhý drát a vyplním montážní pěnou. POZOR pěna hodně nabyde a může se stát, že nám přetéká přes okraj preparátu. Ale ne vždy je montážní pěna nejlepším řešením, osvědčila se mi jen u štik a okounů, jinak se vracím ke klasické sádře. Může nám znehodnotit preparát. Kvůli tomu preparát vyplňuji maximálně do poloviny a chodím ho kontrolovat, aby pěna nepřetékala nebo se preparát nenafukoval. Jinak je nutné pěnu odebírat a vymačkávat. 

Během schnutí so připravím prkýnko na rybu, které vybrousím, aby byli vidět letokruhy, a poté nalakují. Po dokonalém vyschnutí ryby přidělávám rybě oči. Na oči používám knoflíky. Chce to jenom hledat a vybírat ty nejlepší. Vůbec nevadí že knoflíky mají dírky protože je zakápnu barvičkami na sklo, s kterými také vytvořím zorničku. Knoflík se zbroušenými hranami  přilepuji na preparát. Pak celý preparát přelakuji lakem, připevním na prkénko a pověsím na zeď. 

 

 

 

 
 

 
 
 

Komentář ke článku (0)

Anketa:Byl pro Vás tento článek užitečný?
A) Ano 100%
B) Spiš ano 0%
C) Spíš ne 0%
D) Ne 0%
Hlasovalo 3 čtenářů.