Bílí červi

 

 

 

 

 

 

Bílí červi
Červi, tak používaná nástraha i návnada, že někdo si bez nich ani nedokáže představit vycházku k vodě. Pojďte si o nich něco přečíst.

Čerstvost červů

Vždy mě zajímá, zda jsou červi "čerství". To se dá poznat velmi jednoduše - v tělíčku každého červa je patrná černá skvrnka, která je u čerstvě vylíhlých červů v "ocásku", během stárnutí se skvrnka posouvá celým tělem až k hlavičce, pak následuje zakuklení. Podle polohy skvrny tedy lze alespoň zhruba odvodit, jak dlouho červi vydrží.

Zakoupené červy je třeba co nejdříve je uložit do chladničky (!! Ne do mrazáku!!), aby se zpomalilo jejich stárnutí a déle nám vydrželi.

Přikrmování  červů:

Pokud jsou červi ještě malí a chci je přikrmit, rozdrobím jim do krabičky kousek taveného sýra. Zde máme možnost i částečně ovlivnit barvu červů - do taveného sýra vetřeme potravinářské barvivo, díky čemuž začnou červi dostávat zvolenou barvu.


Plovoucí červi

Pokud byste někdy potřebovali mít masňáky plovoucí, např. aby pomaleji s háčkem klesali ke dnu při lovu na propad, nebo při lovu na feeder, aby se nástraha pohupovala kousek nade dnem, pak zkuste tento postup

Do misky dejte masňáky a zalijte je vodou do výšky asi 3 mm. Masňákům by měli koukat hřbety nad vodu, aby se mohli natahovat sosákem k hladině a nabírat do sebe vzduch. Je to jejich obrana před utopením. Nechte je takto asi 30 minut (bacha, mokrej masňák dokáže lézt i po kolmé stěně, něčím to přikryjte). Potom někteří z nich, určitě ti učenlivější, budou plavat - vyzkoušejte si to v nějaké nádobce. Neplovoucí hoďte do krmení. Plovoucí osušte a spotřebujte. Po styku s vodou se rychleji zakuklují.


Druhý postup se stejným účinkem je potopit masňáky úplně pod vodu asi tak na minutu, pak je vytáhnout a nechat minutu nadýchat, pak zase potopit, a tak asi 5x dokola…


Některé zdroje uvádějí, že čím čerstvější jsou masňáci, tím lepší efekt.

 

Průměrná známka: 1,00